Sprankelend solliciteren

'10 tips uit de neurowetenschap bij het solliciteren'

De 10 tips komen uit het boek van Fiona Kloosterman 'Je bent aangenomen'

Wat gaat er door het brein van recruiters/ werkgevers tijdens het sollicitatieproces? Iets wat iedere sollicitatie wel wil weten. Fionna Kloosterman zocht het voor je uit en schreef er een pakkend boek over. In het boek 'je bent aangenomen' worden de onzichtbare signalen in een sollicitatieproces bloot gelegd. Echt een must read voor sollicitanten om het sollicitatie succes te verhogen. De 10 meest praktische tips heb ik onderstaand voor je samengevat.

Pieter ava
Door:
Pieter Dijkhuis
Leestijd: +- 2 min

1. Vermeld op je cv de resultaten die je hebt bereikt en vermijd per baan een opsomming van de taken.

2. Vertel beeldend, in verhaalvorm en in Jip en Janneke taal. Verhalen roepen emoties op en dit maakt de andere partij ontvankelijker voor jouw boodschap.

3. De lezer onthoudt het begin en het einde van je verhaal/ brief. Focus je op een sprankelende openingszin en een concrete afsluiting.

4. Gebruik geen selfie als profielfoto. Je komt dan te ‘dichtbij’ en wordt daardoor veelal onbewust als minder betrouwbaar, minder competent en aantrekkelijk beschouwt.

5. Durf te kiezen voor een functie of bedrijf. Als je kiest neemt de kans op een baan toe.

6. Let op de voeten van je gesprekspartner. Staan deze naar jou gericht dan is er aandacht. Als deze van je staan afgekeerd dan is diegene mentaal vertrokken.

7. Onze stem maakt ons slimmer; Voeg een stemgeluid toe aan je sollicitatie. Hoe je dit doet? Door vooraf te bellen, een stemfragment mee te sturen of door een video op te nemen. Sollicitanten die dit doen worden gezien als competenter, intelligenter en meer doordacht.

8. Gebruik logo’s op je cv, het zijn onbewuste autoriteitskenmerken.

9. Begin je sollicitatiegesprek met het woordje Ja. Er schuilt kracht in dat woordje en het stuurt het gesprek direct in een positieve richting.

10. Timing is alles. Neem vlak voor de lunch of aan het einde van de werkdag geen sollicitatiegesprek aan. Dit zijn lage energietijden en verkleinen.

Wil je over dit onderwerp doorpraten? Stuur mij dan een bericht:
Stuur bericht

Deel dit bericht:

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

Wij respecteren je tijd.