Sprankelend solliciteren

“Maandag stond de videosollicitatie op LinkedIn en op woensdag zat ik aan tafel bij mijn nieuwe werkgever!”

In de rubriek ‘leven na de bank’ bevragen we oud-bankmedewerkers over de periode na het ontslag. En besteden we aandacht aan hoe ze weer aan nieuw werk zijn gekomen. In deze vierde en laatste editie is het de beurt aan Betty Postma. Betty was jarenlang werkzaam voor de Rabobank Leeuwarden Noord-West Friesland en bekleedde daar diverse functies. De laatste jaren werkte ze als secretarieel medewerker marketing.

Pieter ava
Door:
Pieter Dijkhuis
Leestijd: +- 5

Wanneer hoorde je dat jouw baan kwam te vervallen?
“Eind 2015 werden de boventallige collega’s van onze afdeling bekend gemaakt. Sinds een paar jaar werkte ik op de afdeling Marketing, Communicatie & Coöperatie bij de Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland. Een gedreven, deskundig, creatief en enthousiast team met prachtige collega’s. Daarvoor heb ik veel verschillende functies binnen de bank vervuld.”

Wat was toen jouw eerste gedachte?
“Geheel onverwachts kwam dit niet. Er waren al verschillende personeelsbijeenkomsten geweest, ik voelde al aan dat deze reorganisatie ook voor mij persoonlijk gevolgen zou hebben. Zo vier je in oktober je 25-jarig jubileum, en zo ben je boventallig. In eerste instantie was ik vooral opgelucht dat het ‘hoge woord’ eruit was. Er was nu duidelijkheid voor de personen die afscheid moesten nemen en voor de collega’s die konden blijven. Maar ik zou niet eerlijk zijn wanneer ik zeg dat ook de twijfels en onzekerheden me regelmatig bezighielden. Hoe komt het? Ik kan toch niet zonder werk? Wie zit er op mij te wachten? Mijn kinderen gaan studeren! Hoe komt het financieel?”

 
Hoe voelde je je in de weken/ maanden daarna?
“Het duurde nog tot juli voordat we werden vrijgesteld van werk. Dit was achteraf bekeken een hele lange periode. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn collega’s die bleven. Het ligt niet in mijn aard om op halve kracht te werken, of om een actie of relatieactiviteit met minder enthousiasme op te zetten. De kop ervoor, maar juist dat heeft mij veel energie gekost. En maakte dat ik in mijn hoofd nog niet los kwam van de bank.”

Hoe was de ondersteuning vanuit jouw werkgever? 
“De ondersteuning vanuit de bank was prima. Het was niet de eerste reorganisatie, veel zaken zijn goed geregeld. Ik heb nog een HBO-studie Communicatie op kunnen pakken en heb uiteraard veel gehad aan mijn collega’s die in dezelfde positie zaten.”

Hoe was het moment om na al die jaren definitief afscheid te moeten nemen?
“Natuurlijk voelt het vreemd om je toegangspas in leveren. Mijn collega’s hebben gezorgd voor een bijzonder afscheid met lieve woorden en letterlijk een mooie terugblik.” 

 
Wat stond je vervolgens te wachten?
“De periode van het echte afstand nemen begon nu pas. Meer dan de helft van mijn leven ben ik een soort van onderdeel van de Rabobank geweest en dat is niet zomaar voorbij. Met het afscheid kwam ook een nieuw begin. Maar wel één met allemaal onzekerheden. Wat wil ik eigenlijk? Wat kan ik? Waar krijg ik energie van? Kortom, veel vragen en nog weinig antwoorden. Het was ook een periode waar ik de ruimte kreeg en nam om na te denken en met een frisse blik vooruit te kijken.”

Welke stappen heb je ondernomen om een nieuwe baan te veroveren?
“Via het aangeboden traject van de bank heb ik diverse workshops gevolgd, een studie opgepakt en gebruik gemaakt van de aangeboden begeleiding vanuit Randstad. Netwerken en dus veel, heel veel bakjes koffie gedronken.”  


Welk onderdeel in het solliciteren vond je het lastigst en waarom?
“De afwijzingen vond ik lastig. Ik vatte dit vooral heel persoonlijk op. Ik nam de moeite om een persoonlijke motivatie te schrijven en kreeg vaak een standaard mailtje - of helemaal geen reactie - terug. Het heeft me niet tegengehouden om te blijven solliciteren, maar motiverend is het niet.”


Wat heeft je deze periode het meest geholpen? En waarom?
“De leuke gesprekken die ik heb gevoerd met mensen. Het houd je scherp en je ontdekt nieuwe verrassende mogelijkheden. Het heeft mij geholpen om kritisch naar mezelf te kijken en mijn kwaliteiten en ervaring niet als vanzelfsprekend te zien.”  

 
Hoe kijk je terug op deze periode? (Heeft het je ook wat moois gebracht?)  
“Ik heb een mooie tijd gehad bij de Rabobank, en dat had ik niet willen missen. Sinds een jaar werk ik bij Fier! als managementassistent. Werk in een hele andere sector dan de bankenwereld. Weer ontzettend veel te leren, maar ook genoeg te geven. Ik ga met plezier naar het werk.” 


Als je sollicitanten één advies zou mogen geven, wat zou dat dan zijn? 
“Blijf bij jezelf en blijf in jezelf geloven!”


Hoe kwam je in aanraking met de dienstverlening van Xpressy?
“Via de directeur van de basisschool waar ik op vrijwillige basis ondersteunende administratieve werkzaamheden heb gedaan. Zij kent Pieter vrij goed en bracht ons in contact met elkaar.” 


Wat heeft Xpressy voor jou betekend? 
“Waar zal ik beginnen? Bij Xpressy kreeg ik de persoonlijke ondersteuning die ik eerder had gemist. Geen kant en klaar draaiboek wat je volgt, geen standaard werkwijze die voor iedereen geldt. Maar hier draait het om jou! Wees kritisch, maak keuzes. Wat wil je, waar ga je heel blij van worden? Ik solliciteerde op veel verschillende functies, voor mijn gevoel om de kans van slagen maar groter te maken. Maar Pieter wist me ervan te overtuigen om gericht te solliciteren. Dit zorgde al voor veel rust in mijn hoofd. En ja, de videosollicitatie. Eén ding wist ik zeker. De door hem voorgestelde videosollicitatie die hij wou maken die zou ik absoluut niet doen. Pieter wist zeker dat ik het wél ging doen. Ik geef het toe, mét succes!  Maandag stond het filmpje op LinkedIn en op woensdag zat ik aan tafel bij Fier!”


Waarom zou je Xpressy aanbevelen?
“Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst. Keuzes maken doe je helemaal zelf. Maar een coach die onderscheidend is en écht met je meedenkt is waardevol. Eigenlijk verdient iedereen die op zoek is naar een baan een ‘Pieter’!”

 

Wil je over dit onderwerp doorpraten? Stuur mij dan een bericht:
Stuur bericht

Deel dit bericht:

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

Wij respecteren je tijd.